Tuesday, July 17, 2012

ငါးပတ္ေမႊခ်က္၊ ၀က္ႏွလံုုးဆီျပန္ခ်က္၊ ၀က္သားလံုုးမဆလာေၾကာ္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ နဲ ့အတိုုအထြာမ်ား

ငါးပတ္ေမႊခ်က္၊ ၀က္ႏွလံုုးဆီျပန္ခ်က္၊ ၀က္သားလံုုးမဆလာေၾကာ္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ နဲ ့အတိုုအထြာမ်ား
ငါးပတ္ေမႊခ်က္
အုုိးလိုုက္ဘဲခ်လုုိက္ျပီေနာ္။ ငါးပတ္ေမႊလိုု ့ဘဲေျပာပါရေစ။ Cat fish ဆုုိေတာ့ ငါးဒန္တိုု ့ငါးပတ္တုုိ ့လိုုႏွာေခါင္းေမႊးပါတဲ့ငါးပါ။ ၾကည့္ရတာေတာ့ငါးပတ္လိုုပါဘဲ။ (ငါးခူမဟုုတ္တာေတာ့ေသခ်ာတယ္။ ဘာလိုု ့လည္းဆုုိေတာ့ fresh caught၀ယ္လာတာမိုု ့လိုု ့ပါ။ သိသာပါတယ္။) အာရွဆိုုင္ကပါဘဲ။ တေတာင္ေလာက္တေကာင္ကိုု ၈ က်ပ္ေက်ာ္ေပးခဲ့ရပါတယ္။ ဟင္းေတြလည္း ထပ္ေနျပီး ဘာခ်က္စားရမွန္းေတာင္ မသိေတာ့ပါဘူး။

ပထမဆံုုးငါးေတြကိုုေရေဆးျပီး အုုိးၾကီးၾကီးထဲမွာ စပါးလင္၊ ငံျပာရည္၊ ဆား ၊ ဆႏြင္းထဲ့ျပီး ငါးေတြကိုု ေရျမဳပ္ရုုံထဲ့ျပီး ျပဳတ္ထားလိုုက္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊စပါးလင္ၾကိတ္ထားတာတိုု ့ နဲ ့ဆီကုုိေမႊးေနတဲ့ထိသတ္ပါတယ္။ ဆီသတ္ေနတုုန္းမွာ ငရုုတ္သီးမွုုန္ ့ဆႏြင္းမွုုန္ ့ထဲ့ပါတယ္။ အားလံုုးေမႊးလာေတာ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးတလံုုးအေစ့ထုုတ္ျပီးညွပ္ထဲ့ပါတယ္။ ငံျပာရည္၊ ထဲ့ပါတယ္။ ဆားထဲ့ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက်က္ေတာ့ ငါးျပဳတ္ေတြအသားထြင္ျပီးထဲ့ပါတယ္။ 

ငါးျပဳတ္ရည္ေတြနဲ ့စိုုေနတာေတြ  ဆီျပန္ခါနီးမွာ ငရုုတ္သီးစိမ္း နံနံပင္ညွပ္ထဲ့ျပီးခ်လိုုက္ပါတယ္။ အေမကငါးပတ္ပုုပ္ပုုပ္ငရုုတ္စပ္စပ္လိုု ့ငါးပတ္ေမႊခ်က္စားၾကတုုိင္းေျပာပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ငရုုတ္သီးမ်ားမ်ားထဲ့ရင္ပိုုေမႊးပါတယ္။ အေမကေျပာပါေသးတယ္။ ဘာအရြက္မွမအုုပ္ဘိုု ့စပါးလင္နံ ့ကုုိဖုုံးသြားမွာစိုုးလိုု ့။ က်မကေတာ့ ကုုိယ္လုုပ္ခ်င္တာလုုပ္ေနက်ဆုုိတဲ့အတုုိင္း ဒီတခါေတာ့ နံနံပင္ အုုပ္လိုုက္ပါတယ္။

၀က္ႏွလံုုးဆီျပန္ဗမာခ်က္

၀က္ႏွလုုံးေတြလည္း၀ယ္လာမိေတာ့ခ်က္ဘုုိ ့ျပင္ရျပန္ပါတယ္။ ၀က္ႏွလံုုးသံုုးလံုုးကိုု သံုုးက်ပ္ေက်ာ္ေက်ာ္က်ပါတယ္။ သူကဒုုတ္ထုုိးလိုုလုုပ္စားရေအာင္တဲ့။ ဒါေပမဲ ့ကုုန္ေအာင္မစားႏုုိင္ရင္ မာေျခာက္ေျခာက္ၾကီးေတြျဖစ္ကုုန္မယ္ေလဆုုိျပီး ႏွစ္မ်ဳိးခြဲခ်က္ဘိုု ့စီစဥ္လိုုက္ျပန္ပါတယ္။ တ၀က္ကုုိ ခုုလိုု အႏွစ္နဲ ့(ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး) ဗမာခ်က္ေလးခ်က္လိုုက္ပါတယ္။

၀က္ႏွလံုုးဒုုတ္ထိုုး
တ၀က္ကိုုေတာ့ဒုုတ္ထုုိးပံုုစံမ်ဳိးလုုပ္လိုုက္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့က်မေရာသူေရာ တရုုတ္ အေမႊးအၾကိဳင္ေတြသိပ္မႏွစ္သက္ေတာ့ နာနတ္ပြင့္ေလးတပြင့္ နဲ ့Cardamon လိုု ့ေခၚတဲ့ အလံုုးေလးတလံုုးနဲနဲထုုျပီးဆီေမႊးလုုပ္ပါတယ္။ (ထုုရျခင္းအေၾကာင္းကေတာ့မထုုဘဲထဲ့မိတဲ့တခ်ိန္မွာအဲဒီအလံုုးကေန ဆီေပါက္ဖူးလိုု ့ေၾကာက္သြားလိုု ့ပါ။ အဲဒီအရင္ကေတာ့တခါမွ မထုုပါဘူး။ ဒါေပမဲ့တခါေသဘူးပ်ဥ္ဘိုုးနားလည္ရမယ္မဟုုတ္ပါလားရွင္။) 

ျပီးေတာ့အိုုးေဘးအသာေလးကပ္ထားျပီး သၾကားနဲနဲကုုိအဲဒီဆီနဲ ့ဆက္ေၾကာ္ပါတယ္။ သၾကားကုုိဆက္တိုုက္ေမႊျပီး နီလာေတာ့မွ ဆားျပားနယ္ထားျပီးပါးပါးလွီးထားတဲ့ႏွလံုုးေတြကိုုထဲ့ေမႊျပီးေၾကာ္ပါတယ္။  အဖုုံုုးခဏအုုပ္ထားျပီးဆီျပန္ေတာ့ေရဆူထဲ့ပါတယ္။ ပြက္ပြက္ဆူေနေအာင္ ခဏတည္ထားပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ မီးေအးေလးနဲ ့ဆက္တည္ထားျပီး က်မအၾကိဳက္ႏူးလည္းႏူး ခပ္ထုုပ္ထုုပ္ေလးလည္းျဖစ္တဲ့အခ်ိန္က်ေတာ့မီးကိုု ျမွင့္ျပီးမစိုုတစိုုေလးမွာခ်လိုုက္ပါတယ္။

တုုိဟူးေၾကာ္

မေန ့ကစပ္ေဆာ့ျပီး တုုိဟူးလုုပ္ထားမိလိုု ့ စားဘိုု ့စီစဥ္ရပါေသးတယ္။ အဲဒါကေတာ့၀က္ႏွလံုုးကုုိ ဗမာခ်က္မခ်က္ခင္ ဆီထဲမွာ တိုုဟူးေတြလွီးျပီးေၾကာ္ရတာပါ။ ပဲသိပ္မၾကိဳက္ေပမဲ့တိုုဟူးကိုုေတာ့ၾကိဳက္ပါတယ္။ တိုုဟူးကေတာ့ျမင္တဲ့အတုုိင္းဘဲ အက်က္မညီပါဘူး။ ဘယ့္ႏွယ္ ညီႏုုိင္ပါ့မလဲ။ ဟိုုဟာလွီးရ၊ ဒီဟာခၽြတ္ရနဲ ့ကုုိ။ လုုပ္တုုန္းကလည္းေမႊရတာပ်င္းလိုု ့နဲနဲအခ်ေစာသြားေတာ့ျဖစ္ေပမဲ့လိုုခ်င္သေလာက္မျဖစ္ပါဘူး။

ေတာ္ေသးတယ္။ အခ်ဥ္ကပုုဇြန္ေၾကာ္စားတုုန္းကပုုိလုုပ္ထားေတာ့နံနံပင္ေလးဘဲထပ္ထဲ့လိုုက္ရပါတယ္။ ဒီခ်ဥ္ငံစပ္ေလးနဲ ့တဲြစားပါတယ္။

၀က္သားလံုုးမဆလာေၾကာ္

၀က္ၾတိတ္သားကလည္း၀ယ္လာမိပါေသးတယ္။ ၀က္သားလံုုးလုုပ္ဖုုိ ့ဆိုုျပီး။ သူကထမင္းဘူးထဲ့ရတာအဆင္ေျပတယ္ေလ။ ထမင္းေပၚတင္သြားလည္းရတယ္။ ကဲ..ကုုိယ့္အျပစ္နဲ ့ကုုိယ္လုုပ္ဦး။ ဒါေပမဲ့သူကေတာ့ျမန္ပါတယ္။ ဒယ္အုုိးထဲတခါတည္းထဲ့ျပီးအဆာပလာေတြထဲ့နယ္ပါတယ္။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ကုုလားေလးမဆလာ၊ ဇီယာ၊ ခရုုဆီ၊ ငရုုတ္ေကာင္း၊ ငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမွုုန္ ့နဲနဲထဲ့နယ္ျပီးလံုုးပါတယ္။ ႏွလံုုးဟင္းနဲ ့ငါးဟင္းကဗမာခ်က္ေတြဆိုုေတာ့သူ ့ကုုိ ဆိတ္သားလံုုးလိုု အင္ဒီးယန္းစတိုုင္လုုပ္လိုုက္ပါတယ္။ အုုိးထဲမွာဘဲတခါတည္းစီထားပါတယ္။ ပန္းကန္ေဆးရသက္သာေအာင္လိုု ့။ 

ျပီးေတာ့ဆီ ေရာ၊ ေရေရာ တခါတည္းထဲ့ျပီး ျပဳတ္ေၾကာ္လိုု အရင္လုုပ္လိုုက္ပါတယ္။ ဒီလိုု လုုပ္တာေနာက္ေန ့ေတြစားရင္လည္း မာေျခာက္ၾကီးသိပ္မျဖစ္ဘူးလိုု ့ထင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဆီျပန္ျပီး တဲ့အထိ ဆက္ေၾကာ္ပါတယ္။ ေမႊးေအာင္လိုု ့ပါ။ ေၾကေနတဲ့အသားေလးေတြပါတဲ့ဆီနဲ ့ထမင္းပူပူေလးနဲ ့နယ္စားရတာလည္းၾကိဳက္လိုု ့ပါ။

ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္
ဟိုုးျပီးခဲ့တဲ့ႏွစ္ပါတ္ သံုုးပါတ္ေလာက္က ၾကက္ဟင္းခါးသီး ၀ယ္ထားျပီးမခ်က္ျဖစ္ေတာ့ပစ္လိုုက္ရပါတယ္။ ဒီေန ့လည္းထပ္၀ယ္လာေတာ့မပစ္ရေအာင္ဆုုိျပီး စီမံကိန္းနဲ ့သူ ့ကိုု ေၾကာ္ျဖစ္ေအာ္ေၾကာ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့အိမ္ဦးနတ္ကသိပ္မစားေတာ့ ခပ္ၾကီးၾကီးတလံုုးဘဲ၀ယ္လာတာပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုု က်မအခ်စ္ဆံုုးသူငယ္ခ်င္းခ်က္တဲ့နည္းကုုိ ကုုိယ့္နည္းနဲ ့ေပါင္းခ်က္ထားပါတယ္။ က်မသူငယ္ခ်င္းရဲ  ့နည္းက ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုု ဘာသီးျဖစ္ျဖစ္ ဆားမနယ္ပါဘူး။ ဒါးမထိခင္ဘဲေရေဆးရပါတယ္။ 


အဲဒီေတာ့က်မလည္းအဲဒီနည္းနဲ ့ဆားမနယ္ပါဘူး ဘာမ်ဳိးျဖစ္ျဖစ္ပါ။ မလွီးခင္ေရေဆးျပီး အေျခာက္လွီးပါတယ္။ ေၾကာ္ရင္ေတာ့က်မၾကိဳက္သလိုုမ်ဳိးစံုုေၾကာ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ငရုုတ္သီးအၾကမ္းမွုုန္ ့ပါေလကာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ နဲ ့ပုုဇြန္ေျခာက္ မေၾကတေၾကၾကိတ္ထဲ့၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေစ့ညွစ္ အလံုုးတ၀က္ေလာက္လီွးထဲ့ ျပီး ဆီ အေလာေတာ္ နဲ ့သမေအာင္နယ္ျပီးလံုုးခ်က္ခ်က္ပါတယ္။ ငံျပာရည္ေလးနဲနဲနဲ ့အခ်ဳိမွုုန္ ့နဲနဲ ထဲ့ပါတယ္။ 

အဖုုံးေလးအုုပ္တည္ေတာ့ခဏေန သူ ့အေငြ ့နဲ ့သူ စိုုစုုိေလးျဖစ္လာပါတယ္။ တကယ္လိုု ့သိပ္ေျခာက္ေနရင္ လည္း ေရဆူေလးကိုု နဲနဲခ်င္းစီဘဲထဲ့ပါတယ္။ က်မအေမက ၾကက္ဟင္းခါးသီးခ်က္က ငပိနံ ့ထြက္တာမၾကိဳက္တတ္ပါဘူး။ က်မလည္းမထဲ့တာမ်ားပါတယ္။ တခါတခါစိတ္ကူးေပါက္ရင္ေတာ့ထဲ့ပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ေလးလုုိခ်င္လိုု ့ဆႏြင္းလည္းမထဲ့ပါဘူး။ ဆီျပန္ေတာ့ က်မအတြက္ ငရုုတ္သီးစိမ္းေလးႏွစ္ေတာင့္ သံုုးေတာင့္ပစ္ထဲ့ျပီးခ်လိုုက္ပါတယ္။

သီးစံုုခ်ဥ္ရည္
 ဒါကငပိေကာင္ခ်က္ကတည္းကက်န္ေနတဲ့ အသီးအႏံွေတြကုုိရွင္းရတာပါ။ ညက သီးစံုုခ်ဥ္ရည္ခ်က္ထားတာပါ။ အာလူး၊ မုုန္လာ၊ ဘူးသီး၊ ကညြတ္ရုုိး (ဒါကေတာ့ကညြတ္ကင္စားတုုန္းကခ်န္ထားတာပါ) ခရမ္းသီး၊ ရုုံးပေတသီး၊ ေဂၚဖီထုုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္၊ နဲ ့ခ်က္ျပီးရွမ္းနံနံအုုပ္ထားတာပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးနဲ ့ေတာ့မလိုုက္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့သပ္သပ္စီစားလိုုက္မယ္လိုု ့ေတြးထားပါတယ္။ က်န္တဲ့ဟင္းအားလံုုးနဲ ့ေတာ့လိုုက္ပါတယ္။


ဒါကငါးရ့ံေျခာက္ဖုုတ္။ သူငယ္ခ်င္းရန္ကုုန္ကလာေတာ့စားစရာေတြ အမ်ားၾကီးက်မအတြက္လက္ေဆာင္ယူလာလိုု ့ေပါေပါၾကီးစားေနရပါတယ္ခုုတေလာ။

အားလံုုးခ်က္ျပီးေတာ့ေတာ္ေတာ္ေညာင္းသြားျပီ။ ငါဘာေၾကာင့္ဒီေလာက္အမ်ားၾကီးခ်က္ေနတာလည္း။ စားမွာကလည္း ႏွစ္ေယာက္တည္း။ ေညာင္းလိုုက္တာလည္းလြန္ေရာ။ ငါေတာ့ ငါ၀ယ္လာမိတဲ့ ဟင္းစားေတြရဲ  ့ေက်းကၽြန္ျဖစ္ေနျပီ။ ဟင္းစားေတြမပ်က္စီးရေအာင္၊ စားလိုု ့လည္းေကာင္းေအာင္၊ ေနာက္ေန ့ေတြလည္းအခ်ိန္မရွိေတာ့တခါတည္း စီမံျပီးခ်က္ေနရတယ္။ မရွိရင္လည္းရွိတာနဲ ့စားရင္ျပီးသြားတာဘဲ။



 
ဟင္းေတြခ်က္ျပီးေညာင္းေနေသာ္လည္း တာ၀န္ ကမျပီးေသး။ ဘေလာ့လာမိတ္ေဆြမ်ားကိုု ႏွိပ္စက္ရန္..အဲေလ..မွ်ေ၀ရန္ ဓါတ္ပုုံမ်ားရုုိက္ရေသးသည္။ ဟင္းခ်က္ရသေလာက္နီးနီးပင္ပန္း။ အလင္းေရာင္ေကာင္းတဲ့နားကိုုသယ္။ ပန္းကန္ေတြထဲလည္းလွတပတမထဲ့ႏုုိင္ေတာ့။ တတိႏိုုင္ေတာ့ဘူး။ အုုိးလိုုက္ဘဲခ်ရုုိက္ေတာ့မယ္။ ေတာ္ၾကာသိမ္းရခက္ဦးမယ္။ (ဤသည္လည္းတဒုုကၡ။)


ဓါတ္ပံုုေတြရုုိက္ျပီးသြားေတာ့လည္းသိပ္ၾကာမသြားခင္တင္ခ်င္ျပန္တယ္။ (ဘာမွန္းလည္းမသိပါဘူး) ကဲ..ခုုတင္ျပန္ေတာ့လည္း စိမ္းလန္းနယ္ေျမကတေယာက္ေသာသူက ခ်က္နည္းေလးပါတင္ရင္ေကာင္းမယ္ဆိုုလိုု ့ခ်က္နည္းေလးေတြအတိုုခ်ဳပ္ေရး။ မျဖစ္ဘူးေနာက္ဆိုု ဟင္းနဲနဲခ်က္ျဖစ္ေအာင္လုုပ္ျပီး နဲနဲဘဲတင္ရင္ နဲနဲဘဲေရးရမယ္ ကုုိယ္လည္းသက္သာမယ္ဆုုိ ျပီး ေတြးရင္း ဒီပုုိ ့စ္ေလးအဆံုုးသတ္လိုုက္ပါတယ္။


ေအာ္...အားေပးျဖစ္ေအာင္ေတာ့အားေပးသြားပါဦးေနာ္။
ခင္မင္ေလးစားေသာ..
အိုင္အိုုရာ

No comments:

Post a Comment